Csere Miklós

 

 

 

Néhány szó magamról, annak, aki nem ismer: 
Szakmai önéletrajzomban szerepel az autószerelő végzettségem, a Rendőrtiszti Főiskola által kiadott bűnügyi szaknyomozó diploma, és még sok más, de ezek nem annyira tartoznak a búvárkodáshoz. Ha csak... Olvass tovább itt: PUBLIC SAFETY DIVER

Kezdhetném azzal, hogy "már gyermek koromban is vonzott a víz alatti világ..." de nem teszem. Minek? Mindenkit vonzott.
Vannak, akik örökre erről álmodoznak, vannak, akik nem indulnak el, mert félnek tőle és vannak, akik belevágnak.
Na én belevágtam. Ahogy jó édes anyám mondta, utoljára akkor lepődött meg a hülyeségeimen, amikor 18 évesen nekivágtam az ejtőernyőzésnek.

Ma már nem okozok meglepetéseket. Amit elhatározok, azt megcsinálom. Hát így lettem búvároktató. Elhatároztam, s megcsináltam. Oktató lettem, méghozzá PADI oktató. Később elvégeztem az oktatói tanfolyamot SSI rendszerben is, csak hogy több szemszögből is rálássak a búvárkodásra. Ma már nem csak kezdő szintű búvárokat képezhetek, hanem adhatok némi képet és minősítést is azoknak az elvetemülteknek, akik nem elégszenek meg a 18 méteres mélységhatárral, hanem mélyebbre, vagy egyéb speciális módon vagy területeken illetve eszközökkel akarnak merüléseket végrehajtani. Tulajdonképpen jogosítványokat állítok ki a tanfolyamok végén. Ha nálam tanulsz, a sikeres vizsgát követően merülhetsz önállóan (merülőtársi rendszerben!! esetleg  oktató, merülésvezető kíséretében, vagy Self-reliant diverként akár egyedül is) légzőkészülékkel. Persze mint mások, én sem oktatóként kezdtem. Szegény édesanyám megcsászározták volna, ha palackkal a hátamon jövök a világra. Végigjártam én is a ranglétrát.

Először Egyiptomban intróztam még évekkel ezelőtt. Az intrózás, egy olyan merülés amihez nem szükséges előképzettség. Pár perces eligazítást követően már rajtad is van a felszerelés, és egy oktató segítségével, felügyeletével már csobbanhatsz is a habok közt, és irány a "hatalmas" mélység.

Ezt követően családom támogatásával elvégeztem egy alap szintű, úgynevezett Open Water Diver (OWD) tanfolyamot. Vásároltam néhány felszerelést (maszk, uszony, sznorkel) majd elvétve kölcsönöztem hozzá palackot, ruhát, reduktort és BCD-t, majd elmentem merülni a haverokkal.

Nem csak a tengeren lehet merülni! Tévedés! Bizony néha még egy pocsolyában is lehet látni érdekes dolgokat. Merültem édesvízi környezetben (Neufeld see Ausztria, Nagyteveli tározó, Fertő tó, Balaton, Duna, hogy csak a nevesebbeket említsem), majd eljutottam a tengerre is. Az Adriai tenger élővilágát sokszor néztem meg maszkon keresztül, majd végre eljutottam újra a Vörös tengerre.

Jordániába magamnak szerveztem "búvártúrát" (köszönet érte a CITI BANKNAK), majd az életemben bekövetkezett változások következményeként visszatértem Hurghadára, oda, ahol minden kezdődött. Itt már a merüléseket nem én szerveztem, nekem szervezték mások, és bizony hangulatos napokat és éjszakákat tölthettem el abban a környezetben, ahol (bár nem halnak születtem) jól érzem magam.

Később "kivándoroltam" pár hónapra Thaiföldre, itt már a merülésvezetői tanfolyamomat végeztem el, és (bár nem jó az ellen reklám de...) mindenkinek javaslom, aki divemaster akar lenni, ha nem nálam szándékozik a tanfolyamot elvégezni, menjen Farkas Dórihoz, tőle mindent meg lehet tanulni.

Thaiföld után vagy tíz hónapig Hurghadán dolgoztam, közben PADI Open Water Scuba Instructor (OWSI), később PADI MSDT lettem. 2014 januárjában az All4Diving és Christophe Pace Course Director segedelmével elvégeztem a Staff Instruktor tanfolyamot, majd Koh Taon az EFR Instruktor Trainer tanfolyamot, hogy EFR oktatókat képezhessek, valamint PADI  Master Instructor lettem. 


Az ENYéMBE 2014-es megalakulásáig több, mint 250 minősítést adtam ki, több, mint 2600 órát merültem és több, mint 3200 naplózott merülésem van jó és rossz merülési körülmények közt, csendes időben és viharos vizeken is. Specialitásaim:

 

  Deep Speciality Instructo  

Self-Reliant Diver Speciality   Instructor

Dry Suit Speciality Instructor

Night Diver Speciality  Instructor

Wreck Speciality Instructor

Sidemount Speciality Instructor

Ocean Reef Integrated Mask Speciality Instructor

Search & Recovery Speciality Instructor

Enriched Air Speciality Instructor

Emergency Oxygen Provider Instructor

PUBLIC SAFETY DIVER Speciality Instructor

Digital Underwater Photography Speciality Instructor

Peak Performance Buoyancy Speciality Instructor

Project Aware Instructor

AWARE Coral Reef Conservation Speciality Instructor

 


EFR ( Emergency First response ) Instructor

Care for Children w/AED Instructor
EFR Instructor Trainer